Årets norske dokumentarer

30.04.2016

Forhåndsjuryen har talt! Etter å ha sett og diskutert seg gjennom 61 dokumentarfilmer har Torunn Nyen, August B. Hansen og Karen Winther plukket ut disse filmene til årets konkurranseprogram for norsk dokumentar i Grimstad.

Arcticsuperstarstill1
Arctic Superstar

Forhåndsjuryen uttaler til kortfilmfestivalen.no:

Vi ønsker å takke alle filmskapere og produsenter bak de mer enn 60 påmeldte filmene i år. Hver og én av dem har på hvert sitt vis opplyst og informert oss, gitt oss ny innsikt og forståelse, tatt oss med på reiser i tid og rom, i kunst og kultur, i politikk og historie. Vi føler oss privilegerte som har fått dykke ned i dette mangfold av uttrykk og stemninger laget med vidt forskjellig utrustning og finansiering. Nå gleder vi oss til å dele noen av disse filmopplevelsene med publikum på Kortfilmfestivalen i Grimstad 2016.

Ytterligere informasjon om filmene og visningstidspunkter blir snart tilgjengelig på kortfilmfestivalen.no.

Vinneren av Gullstolen for beste norske dokumentar mottar 50 000 kroner gitt av Aftenposten. Her er årets program:

-

Arctic Superstar – Simen Braathen

Fortellingen om Nils Rune Utsi, bedre kjent som den samiske rapperen SlinCraze. Fra morens kjeller i den vesle bygda Masi på Finnmarksvidda, drømmer Nils Rune om å bli en verdenskjent rapper. Problemet er bare det at kun er 20.000 som forstår språket han rapper på.

Dugma- The Button – Pål Refsdal

Pål Refsdal gir et annet og nært bilde av de islamske opprørerne i al-Qaida i Syria. Filmen følger to karakterer fra al-Qaidas såkalte martyr-liste som forteller om sine personlige sorger og gleder, håp og tvil.

Fra barn til borger – Janne Lindgren

Vi følger Max og Sofia gjennom deres første skoleår. Det blir deres første møte med et system som har klare ambisjoner om hva de skal lære og hvordan de skal oppføre seg, og hva de må legge fra seg nå som de er skolebarn. Barna vil gjerne tilpasse seg systemet de går inn i, men det er utfordrende.

Husokkupantene – Olaug Spissøy Kyvik og Aslaug Holm

To tilårskomne damer på 86 og 95 nekter å flytte fra det nedlagte gamlehjemmet på Varaldsøy, ei naturskjønn øy i Hardangerfjorden. De bor nå alene på det forlatte gamlehjemmet.

Mannen fra Snåsa – Margreth Olin

En film om betydningen av håp i menneskelivet. Margreth Olin har filmet 22 mennesker i møte med håndspåleggeren Joralf Gjerstad. I løpet av de siste 65 år har titusener reist til Snåsa i håp om å få hjelp.

Odel – Birgitte Sigmundstad

Odelsretten er en av de eldste lovene vi har i Norge. Gjennom møter med mennesker som har følt loven på kroppen ser filmen på hvordan loven passer inn i vår tid. Møtene ledsages av regissørens onkels fotosamling som viser et langt liv som bonde.

Pil og bue – Camilla Figenschou

Pil og bue er en film som utspiller seg på et hestesenter i Nord-Norge. Med et følsomt blikk og en fiktiv karakter går vi inn i et eksisterende miljø med en vilje til å undersøke hva som ligger i forholdet mellom menneske og hest.

Pøbler – Kari Anne Moe

1 av 3 dropper ut av videregående skole i Norge. På vei til en hverdag uten jobb får en gruppe unge mennesker muligheten til å snu rundt på livene sine. Jan Olav (24) har dysleksi og har brukt årene på skolen til å sloss med lærerne. Kelly (19) ble mobbet. Maylén (24) har ADHD og Jakob (25) gjorde mer festing enn skolearbeid.

Statement Too – Jørn Utkilen

Dokumentar om Arvid Sletta, kultmusikeren som befinner seg helt i ytterkanten av musikklandskapet. Helt siden debutplaten Statement i 1990 har Sletta blitt ignorert eller ledd av av mange, men han har alltid hatt en kjerne av tilhengere som hyller hans dypt personlige uttrykk. En av dem er filmskaper Joern Utkilen.

Stolt av deg – Jesper Kolstad Rødseth

Vi følger Line igjennom kameralinsen til tvillingbroren Jesper, mens de går igjennom sitt livs tøffeste år. Line har anmeldt en voldtekt og vi er med igjennom hele prosessen fra anmeldelse til dom i Tingretten. En film et tvillingpars kamp om rettferdighet og aksept av situasjonen de er i.

The Magnitsky Act – Andrei Nekrasov

En dramatisering av et komplott i russisk politi for å stjele en milliard dollar fra en amerikansk finansmann og myrde hans trofaste skatteadvokat Sergei Magnitsky, utvikler seg til en dokumentarisk etterforskning. Sjokkerende for filmens regissør, dissident og Putin-kritiker Andrei Nekrasov, har den offisielle vestlige historien alvorlige feil.

Motta vårt nyhetsbrev!

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.