FB Pixel
Klassisk hoppebilde av prisvinnere på scenen på Grimstad Kulturhus. De holder blomster og priser i hendene, og på lerretet bak dem er logoen til Kortfilmfestivalen.
Foto: Håkon Borg / The Norwegian Short Film Festival

Etter noen innholdsrike dager i Grimstad fulle av film, fest og fag, er vi kommet til veis ende for den 47. Kortfilmfestivalen. Vi i Kortfilmfestivalen vil rette en stor takk til alle som har deltatt og gjort denne festivalen til en uforglemmelig opplevelse.

Here are this year's winners!

GULLSTOLEN FOR BESTE NORSKE KORTFILM:
HOMAGE AU PAIR av Kari Holtan

Mellom kun tre personer i ett enkelt rom kan det eksistere et nærmest uendelig nettverk av forbindelser, motvilje og misforståelser. Vinnerfilmen kaster et ironisk, observerende blikk på et slikt rom, med en teft for ugagn som gir en leken, absurd «edge» til selv den mest bitende innsikt. Så vris filmen uventet over fra ett register til et annet, og dette mesterstykket av en kortfilm blir til en brekkstang som åpner en hel Pandoras eske av kulturell og klassebasert dynamikk idet en hjemlig setting viser seg også å være en arbeidsplass – hvor vår uttrykkelig uttrykksløse heltinne er ikke helt en tjener, men heller ikke helt en gjest. Gullstolen for beste norkse kortfilm går til Kari Holtan for hennes vittige, overraskende, skarpsindige Homage Au Pair.

Hederlig omtale og juryens Amandapris-kortlisting gikk til Cucumber, regissert av Harald Furuholmen.
(Grunnet en feil fra festivalens side sto det i den orginale nyhetssaken at Agurk mottok en Amandanominasjon. Det riktige er at den er kortlistet til Amanda-nominasjon. Vi beklager feilen!)

GULLSTOLEN FOR BESTE INTERNASJONALE KORTFILM:
THERE ARE PEOPLE IN THE FOREST av Szymon Ruczynski

Prisen går til en film som advarer mot en økende global bølge av ondskap og brutalitet, men som også hyller de som holder stand og finner styrken til å hjelpe sine medmennesker. Filmen har en tilsynelatende enkel stil, med glimt av affekt og triumf og tragedie understreket gjennom visuelle grep. Med skarp brodd viser filmen fram skalaen til en humanitær krise, mens filmens mesterlig gjennomførte estetikk lar publikum få fokusere på subjektet. Vinneren av Gullstolen for beste internasjonale kortfilm er animasjonsfilmen There Are People In the Forest av Szymon Ruczynski.

Hederlig omtale gikk til Sylvia Homawoo for hennes rolle i The Distance Between Us av Leo Fontaine.

GULLSTOLEN FOR BESTE KORTDOKUMENTAR:
UNDER LAND av Sebastián Duque R.

Juryen ble betatt av denne formelt velartikulerte fortellingen med mange lag, som forteller om nedarvet toksisitet gjennom to kvinner fra et lite samfunn som blir bitre motstandere. På utsøkt vis skildrer filmskaperen de uhyggelige prosessene som igangsettes på og av lerretet, mens vi samtidig får innsikt i den overordnede kulturelle og religiøse konteksten. Gullstolen for beste kortdokumentar går til Under Land.

Hederlig omtale gikk til The Sketch av Tomas Cali.

GULLSTOLEN FOR BESTE MUSIKKVIDEO:
AVANTI – HONNINGBARNA, av Sander August Dahl

Vinneren av årets Gullstol går til en musikkvideo som treffer som et knyttneveslag, både musikalsk og visuelt, som formidler energien i musikken, og temperamentet i teksten godt. Rytmisk timing og aktiv bruk av utsnitt bidrar til å gjøre filmen til en suggererende opplevelse. Dessuten opphøyer den et deprimerende gjenkjennelig scenario, og tilfører det uventet livskraft.

Årets Gullstol for beste musikkvideo går til «Avanti» av Honningbarna og regissør Sander August Dahl.

Hederlig omtale gikk til musikkvideoen Blindspot of a Seed for Colin John, regissert av Colin John Åsdam.

TERJE VIGEN-PRISEN:
SIVIL ULYDIGHET CT#2 av Thomas Østbye

Denne lange kortfilmen forteller en presserende historie på gripende, men disiplinert vis, og føles som den varer bare halvparten av sin faktiske spilletid. Filmen dokumenterer en bevegelse som er både høyst synlig og svært misforstått, fra orkesterplass på frontlinjen. Selv om klimakrisen er den største globale utfordringen i vår livstid er det sjelden den blir skildret med et slikt nivå av dramaturgisk intelligens og narrativt talent. Ut av et hav av karakterer, demonstrasjoner og aksjoner stiger et edruelig, men inspirerende portrett av en generasjon som slåss med nebb og klør for en framtid som burde ha vært deres fødseslrett. Terje Vigen-prisen går til Thomas Østbyes Sivil ulydighet CT#2.

Norsk filmforbunds fagpris:
AGURK ved produksjonsdesigner Madeleine Kinney

Norsk filmforbunds fagpris går til en som har betydelig utmerket seg i sitt bidrag til filmens detaljrike og stemningsfulle bruk av rom og farger. 

Produksjonsdesign i denne filmen er ikke bare estetisk tiltalende, men òg narrativ på en svært presis måte. Gjennom den blir vi kjent med hovedpersonens ensomme tilværelse, hvilket gjør den emosjonelle utviklingen hans desto mer gripende. Fagprisen tildeles produksjonsdesigner Madeleine Kinney for kortfilmen Cucumber.

Hederlig omtale gis til fotograf Karl Erik Brøndbo for kortfilmen The Tyrant

TIMEGLASSET:
TYRANNEN, skrevet av Kristin Jess Rodin og Eirik Svensson

Denne prisen går til en film som skiller seg ut med originalitet og uforutsigbarhet, dybde og kompleksitet. Filmen tar oss med på en reise gjennom en mørk og eventyr-aktig verden, ledet av av en hevnlysten protagonist. På mesterlig vis bruker den metaforer som speiler det politiske landskapet av i dag.

Historien er rikt fortalt, med lag og narrative teknikker som stadig overrasker oss. Den forflytter seg mesterlig fra det storslagne og forføreriske til det som er det mest essensielle i enhver fortelling: det menneskelige element. Dypest sett krystalliserer denne fortellingen det enkle, fundamentale og univserselle behovet som alle mennesker deler: behovet for å elske og å bli elsket.

Vinneren av Timeglass-prisen for beste manus er The Tyrant, skrevet av Kristin Jess Rodin og Eirik Svensson.

Filmkritikerprisen:
PROSJEKT PAPPA av Camilla Stefanie Jämting

En film med eksepsjonelle karakterer som kombinerer letthet og humor med sterke følelser, dybde og kompleksitet, med varierte stilistiske grep – men med et imponerende helhetlig uttrykk. En fortelling om ulikhet, lengselen etter å bli sett og anerkjent av våre nære og kjære, og en undersøkelse av de komplekse politiske strukturene som definerer både samfunnet og personlige forhold. Den er en intim og personlig historie som strekker seg langt utover det private og selvsentrerte – selv om selvsentrerthet definitivt er et av temaene som tas opp i denne sjarmerende og dypt rørende dokumentaren fra et spennende nytt talent. Filmkritikerprisen går til Prosjekt pappa av Camilla Stefanie Jämting.

Hederlig omtale ble gitt til filmen Warrior Heart av Marianne Ulrichsen.

GNISTPRISEN:
PROSJEKT PAPPA av Camilla Stefanie Jämting

For sjette gang har Altibox gleden av å dele ut Gnistprisen til en filmskaper i Grimstad. Prisen er på 50.000 kroner.

Vi ser etter kreativ, leken, modig og original filmskaping. Gode fortellere som kan si noe essensielt om tiden vi lever i. Årets program her i Grimstad har mange modige og originale stemmer, og for oss var det spesielt én som utmerket seg.

Filmskaperen gjør en dypt personlig historie til noe universelt: Behovet for å forstå og nå inn til sine foreldre. Hennes uredde og kunstnerisk vågale portrettering av en utradisjonell far flommer over av kreativitet og autentisitet. Publikum blir også involvert i dette far-datter-forholdet, hvor de begge leter etter gjensidig kjærlighet.

Vinneren av årets Gnist-pris er Camilla Stefanie Jämting for Prosjekt pappa.

KORTFILMFESTIVALENS UNGDOMSPRIS:
PISKO THE CRAB CHILD IS IN LOVE av Makoto Nagahisa

Kortfilmfestivalens ungdomspris 2024 går til en kortfilm som utforsker dagsrelevante temaer som identitet, kjærlighet og selvaksept. Filmen setter stort fokus på de forutsetningene man et født med i livet og hvordan det påvirker det og ditt liv. Alt dette syntes vi appellerer til ungdommen samtidig som den er kraptastisk gøy. Så: Kortfilmfestivalens ungdomspris 2024 går til Pisko the Crab Child is in Love!

Vi gratulerer alle vinnere hjerteligst!

Receive our newsletter

Your personal information will only be used to send out newsletters. You can unsubscribe at any time by clicking on a link in the email.