FB Pixel

Æres-Gullstol til Toril Simonsen

I kveld har den 46. Kortfilmfestivalen blitt sparket i gang på Grimstad kulturhus. I løpet av åpningsseremonien ble en Æres-Gullstol delt ut til en sann venn av norsk kortfilm: Toril Simonsen. Toril går i disse dager av med pensjon etter 32 år ved Norsk filminstitutt – og hun var tidligere en sentral del av Kortfilmfestivalens tilblivelse og utvikling. Æresprisen ble delt ut av Tom Eilertsen, styreleder ved Kortfilmfestivalen, sammen med Dag Asbjørnsen (NFI) og Ellen Ugelstad (Norske Filmregissører).

Toril Simonsen mottar Æres-Gullstolen. Foto: Håkon Borg / Kortfilmfestivalen

Kortfilmfestivalen ble i sin tid startet opp av Røros filmklubb, Norsk filmforbund og Norsk filmklubbforbund (NFK). Toril satt da i styret i NFK, hvor hun var kommet fra Oslo Filmklubb, og ble NFKs representant ved festivalen. Da festivalen ble en selvstendig organisasjon begynte Toril å jobbe fulltid med festivalen. På begynnelsen av 1990-tallet gikk hun over til Norsk filminstitutt, og siden den gang har hun sørget for en stabil representasjon for den norske kortfilmen ved instituttet.

Kalle Løchen, én av årets moderatorer på Kortfilmfestivalen, jobbet også med Toril i hennes tid ved festivalen. Han beskriver henne som en grunnleggende raus person, som vet verdien av å dele kunnskap.

Denne rausheten har utvilsomt spilt en rolle i Torils arbeide med å bygge kompetanse på å jobbe opp mot internasjonale filmfestivaler og salgsagenter. Hun har gjort en uvurderlig innsats for å danne og utvikle viktige internasjonale nettverk for kortfilm og dokumentar.

Jon Iversen, tidligere daglig leder i Norsk filmklubbforbund, understreker verdien av Torils sterke evner som administrator – med en noe utradisjonell bakgrunn fra IBM da hun kom inn i NFK-miljøet.

Av tidligere kollegaer og samarbeidspartnere beskrives Toril også som en bauta innen kortfilmfeltet, og som en helt sentral drivkraft for den utviklingen som norsk kortfilm har hatt de siste tiårene: fra å ikke bli helt regnet med, til å bli noe som preges av høy kvalitet og sterk faglig kompetanse. I løpet av Simonsens karriere har norsk kortfilm utviklet seg til å bli noe som deltar i filmverdenens aller mest prestisjetunge konkurranser, blant annet ved filmfestivalen i Cannes og som nominerte til Oscar®.

Toril Simonsen. Foto: Håkon Borg / Kortfilmfestivalen

Toril Simonsen rundet av seansen på Grimstad Kulturhus med en klar oppfordring til alle filmskapere i salen: «Aldri slutt å lage kortfilm!» Prisvinneren var klar på at uansett hvor mange langfilmer eller tv-serier man lager, må man aldri slutte med å lage kortfilm – et budskap Kortfilmfestivalen definitivt kan stille seg bak!

Kortfilmfestivalen gratulerer Toril Simonsen med æresprisen og pensjonisttilværelsen, og takker henne herved hjerteligst for mange års utrettelig og dedikert innsats i kortfilmens tjeneste!

Nyhetsbrev i footer

Receive our newsletter

Your personal information will only be used to send out newsletters. You can unsubscribe at any time by clicking on a link in the email.