FB Pixel

Internasjonal kortfilm fra øverste hylle

Kortfilm er et språk hele verden forstår. Årets festival byr på prisvinnende europeisk kortfilm og høydepunkter fra ledende internasjonale programmerere. La deg inspirere og utfordre av filmer i verdensklasse!

Mange dras til Grimstad og Kortfilmfestivalen for å få med seg det nyeste av norsk kortfilm. Nylig slapp vi lista over årets nominerte til Gullstolen for beste korte fiksjonsfilm, kortdokumentar og musikkvideo. 40 filmer fra hele verden konkurrerer dessuten om prisen for beste utenlandske film. Men også utenfor konkurranseprogrammene er det mange godbiter å hente. Kortfilmfestivalen har lenge samarbeidet med European Film Academy, og med Sundance- og Toronto-festivalene, om å vise spesialprogrammer med utvalgte høydepunkter. 2021-programmet er intet unntak.

Sundance Film Festival arrangeres hvert år i Utah og tiltrekker seg et stort publikum til alt fra spillefilm, dokumentar og kortfilm til installasjoner, konserter og arrangementer. Kortfilmprogrammet er kresent satt sammen ut fra over 9.000 påmeldte filmer.

Programmer Lisa Ogdie will attend this year's edition of the Norwegian Short Film Festival, and she brings with her a selection of seven films from Sundance's line up. The include Black Bodies by the Canadian filmmaker Kelly Fyffe-Marshall, a heartbreaking spoken word piece on the modern black experience. Little Miss Fate is an energetic animated piece on the choices we make and how much control we truly have, whereas BJ’s Mobile Gift Shop depicts life as a street vendor in Chigaco and is a lovely take kindness and discovering what is truly important.

Programmet favner om alt fra tankevekkende kortdokumentar til animasjon og fortellende kortfilm. Det viser forhåpentligvis noe av bredden i vårt program, der vi både løfter fram unge amerikanske talenter og filmskapere fra alle kontinenter. Vi er veldig glade for samarbeidet med Kortfilmfestivalen, og for denne anledningen til å presentere filmene for et norsk publikum, says Lisa Ogdie

De siste årene har flere norske kortfilmer vært vist i Sundance: I år slapp Rikke Gregersens De berørte gjennom nåløyet etter å ha vært vist på Kortfilmfestivalen i 2020.

From the short film Little Miss Fate (Joder von Rotz, Switzerland 2020)

Jason Anderson er hovedprogrammer for kortfilmseksjonen Short Cuts på filmfestivalen i Toronto, og presenterer et knippe filmer fra det som har blitt en av verdens største og mest mangfoldige arenaer for ny film. Den arrangeres hvert år i september, og viser kortfilm i en rekke ulike seksjoner på programmet. Torill Kove og Bobby Peers er blant de norske filmskaperne som har vist fram sine filmer der.

Vi som jobber med Short Cuts har hatt stort glede av det gode forholdet vi har utviklet gjennom samarbeidet med Kortfilmfestivalen. Det har stor verdi for oss å bli presentert for så mange fremadstormende nordiske filmskapere, og det gir også en mulighet til å vise fram filmene vi er stolte av på vårt eget program, til enda flere. Sånne muligheter er det overraskende få av, og vi setter ekstra stor pris på samarbeidet i år som vi går glipp av reker, øl og varme sommerkvelder i Grimstad. Om ikke annet kan vi presentere noen gode kanadiske filmer til et norsk publikum, , Anderson says.

Among the selection for this year's festival in Grimstad, he highlights Vincent Toi’s amazing Aniksha, a drama set in Mauritius, where a young woman takes a job at a call centre and has to balance freedom in her professional life with the tradition that comes with her arranged marriage. Another one to watch is Sophy Romvari’s heartbreaking Still Processing – part family drama, part essay film on photography and memory.

From the short film Aniksha (Vincent Toi, Canada 2020)

Husk også å sette av tid til å se et utvalg av europeisk kortfilm fra øverste hylle. I to egne programmer viser vi prisvinnende filmer fra andre europeiske festivaler som del av det europeiske filmakademiet EFAs kortfilmturné ? EFA Shorts Tour. I alt utgjør dette 24 filmer, som blir nominert til EFAS egen kortfilmpris som ble delt ut i desember 2020.

Our selection includes 11 of the 24 award-nominees, including the winner film All Cats Are Grey in the Dark  en sveitsisk kortdokumentar om en eksentrisk katteeier og hans planer for å bringe «familie»-genene videre. En perle av en film som også ble vist i vårt internasjonale program i fjor – om du gikk glipp av den da, har du sjansen igjen nå! Vi vil også trekke fram den visuelt fantastiske franske animasjonsfilmen Genius Loci  and Sun Dog  som følger en låsesmed i det arktiske Russland på jobb – også gjennom ekstatiske naturopplevelser. Programmet spenner bredt i visuelt uttrykk og fortellerform, og har filmer blant annet fra Portugal, Georgia, Bulgaria, Litauen, Storbritannia og Spania.

Fra kortfilmen Genius Loci (Adrien Mérigau, Frankrike 2020)

Receive our newsletter

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.